Archiwum aktualności

Archiwalne wydanie tygodniowe: 17.08-23.08.2015 r.

• Jest takie miejsce na mapie Przemyśla, gdzie przecinają się ścieżki miłośników literatury, wybornej kawy i smakowitej kuchni. Kawiarnia Libera, cichy zakątek w sercu przemyskiej starówki (Rynek 26), powstała w 2009 r. Na początku działalności pełniła funkcję dodatku do księgarni Libera, gdzie każdy miłośnik dobrej książki przy filiżance wyśmienitej kawy mógł zagłębić się w lekturze. Na szczęście to co dobre, szybko zostaje dostrzeżone. Bezpretensjonalność i sposób, w jaki Libera łączy wyjątkowy klimat kawiarni literackiej z przytulną domową atmosferą szybko podbiły serca przemyślan. Początkowo skromny lokal, po latach rozwoju stał się miejscem wyjątkowym. W tym roku, dzięki przychylności dyrektora Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, Władysława Bukowskiego, udało się powiększyć lokal o dużą część na wolnym powietrzu. Powstały kawiarniane tarasy, gdzie pośród bujnej zieleni każdy może zaznać chwili wytchnienia od miejskiego zgiełku, choć znajdujemy się w samym jego centrum. Projekt tym bardziej godny podziwu, że udało się go stworzyć bez wycinki drzew i naruszania naturalnej zieleni tego miejsca. Ewolucję przeszło również menu, w którym prócz typowych kawiarnianych pozycji pojawiły się smakowite dania i przekąski. Pyszne tarty, makarony, sałatki i koktajle, a na deser kuszące domowe ciasta - wszystko skomponowane w oparciu o sezonowe, naturalne i zawsze świeże produkty. Na tarasie pojawiły się lady z przekąskami na ciepło i zimno, z których każdy może skomponować swój własny, letni zestaw smakołyków. Jest również coś dla smakoszy piw lanych - Brackie Cieszyńskie niepasteryzowane oraz piwa czeskie - Holba i Litovel. (Życie Podkarpackie)

Reklama